Translate

neděle 28. září 2014

Upíři z Chicaga - 1.Holky někdy koušou

Holky někdy koušou / Some Girls Bites

Série : Upíři z Chicaga (1.)

Autor : Chloe Neill

Nakladatelství : Fantom Print

 

ANOTACE

Život vysokoškolačky určitě nebyl žádná sláva, ale k Merit prostě patřil. Dařilo se jí docela dobře, ovšem jen do chvíle, než ji napadl upír. Stihl si dát jen doušek, vyplašen jiným krvesajem. Ten se rozhodl, že nejlepší způsob, jak Merit zachránit, je přeměnit ji v nemrtvou.
Ukáže se, že její zachránce je mistrem upířího rodu Cadoganů. Merit se už nebude potit nad diplomovou prací. Bude se snažit zapadnout mezi upíří smetánku, obývající honosné sídlo v chicagské čtvrti Hyde Park, a být spolu s ostatními věrnou Ethanu Sullivanovi, "majiteli panství".
Vysoký, zelenooký, čtyři sta let starý upír má náležité kouzlo, bohužel taky očekává Meritin vděk a úslužnost. Jenže nepříjemná alergie na sluneční svit a Ethanovy postoje jsou tím nejmenším, co Merit znepokojuje.
Někdo po ní vytrvale jde. Její uvedení do nočního života v Chicagu bude možná prvním impulzem k rozpoutání války - a při té poteče krev.

_________________________________________________________________

RECENZE

Přiznávám, že jelikož miluji knížky, které obsahují nadpřirozeno, začínala jsem číst tento román s obavou, jestli v tomto díle naleznu zalíbení. Mile mě překvapilo, že i přes občasné shody se sériemi Pravá krev, Twilight saga či Noční lovci, se autorce kniha podařila napsat velice dobře.

Upíry pojala naprosto jiným stylem, než je u většiny takových knih obvyklé. Nenutí nové upíry - "novice" - vzdát se svých rodin, utéct pryč a nebo si hrát na "poslušnou" mrtvolu v rakvi, zatímco probíhá smuteční obřad. Naopak je nechává i nadále stýkat se s rodinou či přáteli a nesnaží se z nich dělat ani bytosti bez srdce a bez zájmu o nic jiného, než je krev.

Moc jsem i uvítala náhled do osobního života hlavní postavy, který nebyl - konečně pro jednou - samé štěstí a bezchybnost, a to ani před proměnou a ani po ní. Naopak poukázala na to, že ne všichni to mají v životě jednoduché, ať již chudí či lidé z vyšších vrstev. Zkrátka, že život není procházkou růžovou zahradou. Což je milá změna oproti většině knih.

Příběhem se prakticky proplujete na vlně porozumění. I když román je psán povětšinou bez dialogů, čte se opravdu velice snadno a děj Vás vtáhne.
Většinou se setkáváme v knihách o upírech s tím, jak je nový upír po proměně nekontrolovatelný vůči svému okolí a zároveň bezmezně poslušný svému stvořiteli. Tohle tu opravdu nehrozí. Byly chvíle, kdy mi připadalo, že vidím sebe na jejím místě. Nepatřím mezi ty, kteří si nechají vše líbit a tak jsem více než uvítala, když šla Merit svému Mistrovi názorně vysvětlit, co si o své nežádoucí proměně myslí.

Děj je zasazen do Chicága dnešní doby, kdy si upíři řekli, že lidé po Harrym Potterovi a Pánu prstenů překousnou i takovou "maličkost", jako je zjištění, že upíři opravdu existují a tak vyšli na veřejnost. I zde se autorka rozhodla ponechat upírům lidskou povahu, což je představilo jako "vyčůrané" stratégy, kteří nechají vyplout na povrh jen to, co si přejí oni sami.

Popravdě, když si odmyslím všechno to nadpřirozeno v románu, zjišťuji, že vidím náš svět a realitu v jaké žijeme. Normální obyčejný člověk se v dnešní době vždy dozví jen část, kterou pro něho nadřízení / média či vláda rozhodnou, co je potřeba sdělit a co ne.
I díky tomuto přístupu autorky, se již nemůžu dočkat přečtení dalšího dílu této série, jelikož potkat v dnešní době v knize příběh, ve kterém se vidíte je umění a navíc se u ní bavit a číst jí prakticky jedním dechem považuji za malý zázrak.

Čili mé doporučení pro všechny lidičky, kteří milují stejně jako já tento žánr knih je - opravdu si udělat čas a přečíst si jí! Stojí to za to! :-)

Kniha je k dostání na portálu knihy.idnes.cz a samotnou knížku naleznete zde ZDE

S pozdravem Monyta

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat