Translate

pondělí 20. dubna 2015

Upíři z Chicaga 3 - Dvojí kousnutí


Série : Upíři z Chicaga 3.
Název : Dvojí kousnutí / Twice Bitten
Autor : Chloe Neill
Nakladatelství : Fantom Print

Anotace :
Kožoměnci z celé země se sjíždějí do Vetrného města. Mistr upír Ethan Sullivan jako smířlivé gesto nabídl jejich vůdci velmi speciálního bodyguarda: Merit,nejnovější chicagskou upírku. Merit má chránit alfu Gabriela Keena, a když už je u toho, tak i dělat upírům zvěda. Naštěstí ji Ethan k tomu všemu nabídne i žhavé tréninky ve dvou, aby jí pomohl lépe se připravit na tuto misi...


Bohužel však po Gabrielovi někdo začne střílet a Merit se brzy ocitne v palebné linii. Bude potřebovat jakoukoliv dostupnou pomoc, aby mohla vystopovat záhadného násilníka, jenže kamkoliv se obrátí, narazí na vzrůstající napětí mezi nadpřirozenými bytostmi - a v neposlední řadě mezi sebou a jistým zelenookým, několik set let starým upírem...





Recenze : 

Ačkoliv jsem zastánce toho, že Merit neměla být ihned po svém přeměnění v upíra dosazena na tak důležitý post a naopak se k němu měla pomalu dopracovat jedno se musí nechat. Autorce se zatím daří tuto sérii držet a číst je jí poměrně zábavné.
V této knize už konečně kožoměnci nejsou jen okrajově, ale jsou přímo hlavním důvodem Meritiny práce. Ethan se bojí další upíří čistky a tak hledá spojence kdekoliv může a právě kožoměnci by je mohli zachránit. Čili jak by se mohl upír zavděčit kožoměnci? No jednoduše, dá mu jako ochranku Ochránkyni svého Domu, která to vezme velice vážně.
Nedá se zapřít, že Ethan je prostě stratég, který se snaží ochránit svůj lid. I za cenu toho, že by měl sklonit hřbet a taky něco dělat.
Hned na začátku knihy zápletka střídá zápletku a navíc se i začíná posouvat jeho vztah s Merit. Jednu chvíli naprosté hrdličky, za chvíli by ho Merit nejraději zaškrtila. Což chápu, situace díky které se cítí zhrzeně by se nelíbila žádné ženské, navíc s návštěvou bývalé milenky, která přímo vybízí k tomu, aby jí někdo ten skvostný obličejík trvale poškodil.. Ethana budete milovat a vzápětí nenávidět a vymýšlet ten nejkrutější způsob jeho usmrcení. Není totiž nic horšího než chlap, který má to štěstí, že jeho rodiče byly bohatí a tak mu zakoupili kdysi dávno velice dlouhé vedení.
Bohužel v tomto dílu se Mallory jen mihne, takže podpora nejlepší kamarádky tam po většinu času schází.
Naštěstí se může Merit zaměřit na práci a opět se do všeho vrhá celým srdcem. Ještě se nevzpamatovala z maléru, kdy proti Domu, který má chránit vyvstala hrozba v podobě upírky, která si usmyslela, že tyto časy jsou na nic a je nejvyšší čas upírům dopřát svobodu a opět volně lovit, už tu má další malér. Někdo chce zabít hlavu všech kožoměnců.
Je docela zajímavé sledovat, jak se z nadšence do studia stává upírka, která se snaží najít své místo v nadpřirozené komunitě a zároveň chce být hodna titulu Ochránkyně, který ji byl udělen Sullivanem. Už se dokonce smířila v plné přetvoření v upíra, na poprvé to díky utišujícím lékům nebylo dovedeno do konce.
I tento příběh byl promyšlený a strhl vás natolik, že knihu prakticky přečtete jedním dechem. Líbí se mi myšlenka, že kožoměnci zde nejsou nakažlivá zvířátka, která při úplňku ztratí veškerou inteligenci a stane se z nich nepříčetné monstrum, ale magická stvoření jejíž přeměna je naprosto přirozená. Svým způsobem jsou prezentovaní stejně jako v sérii Mercy Thompson, Pravá krev či Psyové/měňavci.

Zatím je můj názor takový, že série je čím dál víc kvalitnější a čtivější. Tento díl je vhodnější spíše pro ženy. Kniha je mixem emocí, humoru, sem tam nějaká ta romantika a samozřejmě detektivka.
Sice to není to nejlepší, co se dá v tomto žánru najít, ale na vysoké hodnocení má určitě nárok.
Jak už je zvykem, v tomto díle se spousta věcí uzavřela, nicméně prostor pro další díly rozhodně je, neb i spousta věcí zůstala nevysvětlena a vypadá to na další zajímavé případy, se kterými se bude Merit muset poprat.

Tímto děkuji portálu Knihy.idnes za poskytnutí knihy. 
Samotná kniha je k zakoupení přímo ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat