Translate

úterý 8. září 2015

Věk X 02. - Nesmrtelná koruna


Název : Nesmrtelná koruna / The immortal crown

Série : Věk X (02.)
Autor : Mead Richelle
Nakladatelství : Domino




Anotace : 


Justin a Mae nadále plní svou misi, pak ovšem dojde k zásadnímu zlomu v běhu událostí. Jsou přiděleni k delegaci Luciana Darlinga, Justinova starého přítele a zároveň tak trochu protivníka. Společně se vydávají na území Arkádie, nebezpečného souseda RUNA.
V tamní společnosti se vydávají na území jsou ženy stále majetkem mužů a náboženství a vláda splývají v jedno. Justin, který se sám těžce smiřuje s vlastním bohem, zde objevuje skutečně mocné síly. Mezitím Mae, která jn velmi neochotně hraje roli Justinovy milenky, plní vlastní soukromou misi : hledá svou nevlastní neteř, které se její rodina před lety zřekla a nechala ji unést za hranice.
Ani jeden z našich hrdinů si zpočátku nevšimne, že jejich snaha zastavit v Arkádii návrat bohů může být velmi brzy zmařena...


Recenze : 


I v tomto díle se série se setkáváme s Mae a Justinem v hlavních rolích. Mae už překousla, že je v této nebezpečné době více než pretoriánskou, ochráncem Justina, jehož pracovní obor je Služebník vyšetřující kulty a sekty nejen po celém Runa.
Oba se stali svědky něčeho neuvěřitelného a snaží se s tím vyrovnat každý po svém, jeden popírá a druhý se to snaží brát s chladnou hlavou a pomalu si na vše zvykat.
Jenže osud je neúprosný a tak jsou ze svých "běžných" činností odvoláni nejen v rámci RUNA,ale i v provinciích, aby se účastnili politické delegace do Arkádie. Která je velkým a zarytým nepřítelem RUNA a nebojí se použít jakékoliv falše. Arkádie nápadně připomíná muslimské státy a jejich právo sharia. Ženy jsou pouhopouhým majetkem bez nároku na svobodu, natož na základní práva. I zde nosí oděv velice podobný muslimským zemím, ať již je to bůrka ( oděv zakrývající celé tělo včetně očí), nikáb ( "závoj" zakrývající vše kromě očí) a i čádor ( oděv zakrývající vše až na dlaně a obličej).
Tělesné tresty taktéž nejsou výjimkou a jediné žena, která má cenu je panna, před a při prvním krvácení.    
V tomto díle se dozvídáme, že zatímco RUNA se při viru Kaina zřekla jakéhokoliv boha, Arkádie se naopak k víře jediného boha upnula. Nynější velekněz se snaží potajmu zničit nenáviděné země RUNA a neštítí se ničeho.
Cesty Mae a Justina se zde na čas rozcházejí, zatímco Justin musí odhalit hrozbu pro svou vlast a snažit se vše udržet v pořádku, Mae je na své vlastní výpravě v hledání své neteře, o kterou jako jediná z celé své rodiny stojí.
V tomto díle dostala i více prostoru Tessa, provinční holka, kterou si vzal pod křídlo právě Justin jako poděkování svému příteli v Panamě. Přiznávám, že mě to mírně naštvalo, jelikož ubírala prostor hlavním postavám a ději, na druhou stranu musím přiznat, že se tím autorce povedlo něco nečekaného.
Nevěřím v Ježíše Krista, osobně se považuji za pohana, nejsem natolik hloupá a omezená, abych si myslela, že v celé galaxii jsme se vyskytli jen my. Nicméně Tessa poukazuje na to, s čím sama souhlasím. Neexistují Ateisté, ačkoliv spousta lidí tvrdí, že jsou ateisté, málokdo si z nich ovšem uvědomuje, že i to je víra ( věří, že v nic nevěří). Tessa nám dává příklad, že i tito lidé mají svou víru, v tomto případě je to jejich víra ve fungování RUNA.  

Samozřejmě, že i v tomto pokračování se objevují postavy z prvního dílu, ostatně bez těchto konkrétních by to ani nešlo. Nejtajemnější je prorok Geraki a senátor Darling, který podle všeho není až v takovém nevědomí co se kolem něho děje.

Osoby působí reálně a to včetně charakteru a jednání.
Mead Richelle se povedlo do této série a do tohoto dílu zvláště vsunout několik žánrů - dystopie, romantiku, fantasy, božstvo, akci a samozřejmě humor.
Autorka je známá svým osobitým stylem psaní, čili ani zde nepřijdeme o sympatické postavy, spletitý a pořádně rozeběhnutý děj a zároveň svižný styl psaní. A samozřejmě jak je u Mead Richelle známé, nepřijdeme ani o překvapující otevřený konec.
Tuto knihu mohu doporučit jak těm, kteří milují fantasy obecně, tak i těm, kterým stejně jako mě scházela trocha mytologie, u které autor alespoň vzdáleně tušil jaká postava měla charakterové rysy.

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Palmknihy a zároveň paní Denise Suchánkové za zaslání knihy, kterou naleznete ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat