Translate

pondělí 6. dubna 2015

Edie Spenceová 1 - Noční směna


Název : Noční směna / Nightshifted

Série : Edie Spenceová 1.
Autor : Cassie Alexander
Nakladatelství : Fantom Print


Anotace :

Zdravotní škola připravila Edie Spenceovou na spoustu věcí.
Pacienti s popáleninami? Žádný problém.
Utržené končetiny? To je hračka.
Upíři? Ani za nic.
Ale Edie coby nenovější sestra na Y4, tajném oddělení ukrytém v samém nitru Okresní nemocnice, má plné ruce práce s nejrůznějšími paranormálními pacienty : od upírů po zvěrodlaky, zombie a další bytosti ze záhrobí....
Edie se v tom snaží naučit chodit tak, aby další noční službu přečkala bez újmy.
Ale když se jí upíří služebník rozpadne pod rukama v prach, rozpoutá se pravé peklo.
Nyní ji pronásledují jeho poslední slova - "Zachraňte Annu!" - a než se naděje, vezme na sebe úkol, jak zachránit jednu ubohou dívku před nemrtvými.
Přičemž se ocitne v upířím doupěti, zamiluje se do zombieho a musí bojovat o vlastní duši.
Nic takového se v televizních seriálech z nemocnic nevidí...

Recenze :



Tak si tu tak sedím a marně se snažím vymyslet víc plusů pro tuto knihu.
 Zatím jsem vymyslela jen nemocniční prostředí, lékařské termíny měly rozhodně také plus nehledě na názvy léků, takže prostředí vypadalo reálně. 
Sama autorka je i zároveň zdravotní sestra, čili valnou část příběhu dávala znát, že povolání zdravotní sestry je opravdu úctyhodné, ale po druhé - po třetí, už vás to začne obtěžovat. 
Bytostí z nadpřirozeného světa je opravdu požehnaně, jen mám tu obavu, že to bylo i na autorku moc a tak nijak valně nevysvětlovala, neřešila a prostě se rozhodla vše sázet na to, aby vysvětlila, jak je práce zdravotní sestry mizerně placená, neoceňovaná a všichni by se měli nad sebou zamyslet. 
Sice souhlasím, že tato práce je opravdu podhodnocena, ale číst to prakticky co chvilku v knize - kde očekáváte děj, který vás zaujme, vtáhne a budete se těšit aby už konečně vyšlo i pokračování série - má přesně opačný účinek.
Dle mého názoru je to opravdu průměrná kniha a to jen díky tomu, že člověk, který jí čte musí mít velkou představivost a nečekat kdoví jaké zázraky. 
Postavy moc k zapamatování nejsou, příběh mohl být rozhodně lépe zpracovaný, potenciál na to rozhodně měl. Akční části byly povětšinou jen k smíchu. 
Chvílemi jsem měla pocit, že se sem tam jednalo o chabý pokus vykrádání Anity Blake, ale může to být opravdu jen můj pocit a ostatním to tak nepřijde.
Asi největším překvapením byl přítel hlavní hrdinky… no osobně bych si vybrala raději někoho jiného, ale jedno vím jistě, nechci se nikdy dozvědět, co autorku přimělo právě k této volbě, člověk by z toho mohl mít docela pěkné noční můry. :D
Jinak v podstatě je děj vcelku obvyklý. 
Smrtelník se zaplete s nesmrtelnými nadpřirozenými bytostmi a teď se snaží najít důkazy než bude pozdě a přijde o svůj krček. 
Takže ani zde není nějak extra velké překvapení.
Pokud mám být upřímná, zakoupení této knihy je jen ztráta peněz. 
Jedná se o podprůměr díky více než vlažné snaze autorky o využití alespoň třetinového potenciálu, který kniha rozhodně měla. 
Nápad dobrý, realizace nic moc.
Bohužel jsem člověk, který když jednou začne něco číst, čte už i pokračování, abych se dozvěděla, zda se čirou náhodou nestal zázrak, nebo abych si potvrdila, že někteří lidé by měli své nápady spíše poskytovat/prodávat, než je realizovat.












Žádné komentáře:

Okomentovat