Translate

úterý 7. října 2014

Padesát odstínů - 1. Padesát odstínů šedi

Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of Grey

Série : Fifty Shades / Padesát odstínů

Autor : E.L.James

Nakladatelství : XYZ

 

Anotace : 

Padesát odstínů šedé (Fifty Shades of Grey) je první díl erotické trilogie, kterou napsala E. L. James a zaujala tak čtenáře po celém světě. Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem (Grey = angl. šedý, odtud název knihy 50 odstínů šedé) Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, neuvěřitelně chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená a nevinná dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Z jedné strany ji odrazuje jeho záhadná rezervovaná osobnost a z druhé strany se mu strašně touží přiblížit. Starší a zkušený Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Ať chce nebo ne, musí si přiznat – touží po ní, chce ji... ale za svých vlastních podmínek. Anastasia je šokovaná i vzrušená Christianovými nezvyklými erotickými chutěmi. Váhá, ale není schopná mu odolat. Vášnivý živočišný vztah odkrývá jejich tajemství i temné sexuální touhy

Recenze : 

 Ačkoliv jsem knížku začala číst až na základě svých přátel, kteří o ní neustále mluvili ve spojitosti s chystaným filmem, který půjde brzy do kin a tudíž jsem nechtěla být za hlupáka, který netuší o čem je řeč, mile mě překvapila.

Netuším, co s dějem provedou ve filmu, ale v knize jsem se do ní ponořila. Děj je samozřejmě jak jinak hlavně o sexu a dvou naprosto rozdílných lidech, kteří se dají dohromady.
Která holka si někdy nepředstavila pomyslného prince na bílém koni, který pro ni přijede a odveze si jí do svého království.

Asi každá a co si budeme povídat, občas když srdce bolí a realita je těžká si to některé představují dodnes.

V knížce se prince sice objeví, ale velice rychle Anna přijde na to, že není vše naprosto dokonalé. Ona coby panna se musí rozhodnout zda vztah vůbec riskovat a Christian přemáhá šok a infarkt na obzoru, když zjistí, že je jeho vyvolená víc než nezkušená.

To už je malér,nicméně dalo by se to "přejít", kdyby mělo jít o normální vztah. Každý člověk má své potřeby, každý má nějakou minulost. U Christiana je minulost poměrně děsivá.

Knížka je plná váhání, zda všeho nechat a utéct a nebo o lásku bojovat a tudíž udělat mnohdy velké přestupky. Zároveň je o důvěře. Na tom by nebylo nic divného, nicméně když máte důvěřovat člověku, který je víc než dominantní a miluje kontrolu, to už je větší oříšek.

Nebyl by to ale žádný příběh, pokud by se o to alespoň nepokusili. Pro Annu,ale i pro Christiana to byl obrovský krok do neznáma.

Scény jsou psané realisticky bez přemrštěnosti. Vše se pomaličku rozjíždí. Máte možnost se do postav opravdu vžít. I když Anna mi z počátku přišla jako neskutečné trdlo, co si umí poradit možná tak ve škole. Je pravda, že tak byla knihou doopravdy uvedena. Překvapení bylo, když "andílek začal vystrkovat růžky", docela dobře se jí dařilo ve všem i přes velkou nejistotu pohybovat

Důvod Christianovy povahy je v knize vysvětlen velice málo, ale obrázek se z toho udělat dá.
Sexuální scény jsou napsané reálně, čili dobrá obrazotvornost je pro Vás jedině plus. Charakteristika postav je taky vystižena velice dobře a neschází ani romantika.

Vše neskončí nicméně happy endem a je k tomu samozřejmě i důvod.Tuto knížku, jak jsem zjistila jsou schopni kupodivu přelouskat i pánové. Zarážející je, že obvyklá ješitnost šla stranou a otevřeně vrčeli, kdy už sakra ten film bude :D

Za sebe můžu říct, že se mi kniha poměrně líbila, do kina se už ale chystám s obavou. Trailer mě tolik nezaujal, už jen díky obsazení,ale to je věc názoru. No, teď už jen doufám, že filmové stvárnění nebude taková fraška, jako je obvykle zvykem,tedy až na pár výjimek.

Co si budeme povídat, kniha je holt kniha a film se jí málokdy vyrovná.

Žádné komentáře:

Okomentovat