Translate

úterý 7. října 2014

Povstalecká trilogie - 3.Aliance

Aliance / Allegiant

Série : Povstalecká trilogie

Autorka : Veronica Roth

Nakladatelství : Albatros Media - CooBoo

 

Anotace : 

Na frakcích založená společnost, v níž Tris Prior kdysi věřila, je v troskách – zničená násilím a mocenskými boji, zjizvená ztrátou a zradou. Když tedy dostane možnost prozkoumat venkovní svět, neváhá, je připravená. Třeba právě za plotem ona i Tobias naleznou společný lehčí život, svobodný od zbytečně komplikovaných lží, zamotaných vztahů a bolestných vzpomínek.

Ale Trisina nová realita je mnohem alarmující než ta, co nechala za sebou. Staré objevy jsou rychle zbaveny své důležitosti. Výbušné nové pravdy mění srdce těch, které miluje. A Tris tak znovu musí bojovat, aby dokázala pochopit složitost lidské povahy – i své vlastní – zatímco čelí rozhodování o odvaze, oddanosti, obětavosti a lásce.

Vyprávění ze dvou pohledů přivede sérii k silnému závěru a odhalí tajemství dystopického světa, jenž uchvátil miliony čtenářů.

Recenze : 

Bohužel musím přiznat, že z tohoto díla mám smíšené pocity. Ano, akce tam rozhodně neschází, lásky je tam více než dost, ale asi nejvíc mě zklamalo, jak byla knížka ukončena.

Chápu, co tím autorka pravděpodobně zamýšlela. V tom duchu ostatně vedla i předešlé dva díly této trilogie. Nezáleží na tom, jak moc člověka milujete, jak moc si zaslouží žít, ve válce jsou vždy oběti. Občas se prostě musíte rozhodnout, zda pomůžete člověku, kterého milujete, na úkor svého vlastního štěstí a života, i když v realitě to málokdy končí smrtí.

Stejně tak když Vás zradí někdo, kdo je Vašemu srdci nejblížší, nedokážete se prostě jen dívat, jak jde na smrt. To prostě nejde.

Znovu poukazuje na následky toho, když dáte nesprávným lidem do rukou moc. Jak malinká bytost jste v tom celém maléru zvaném válka. Byť byla zamýšlena v dobrém, stejně Vám to ty milované nevrátí a jen málokdy máte možnost jí zastavit jako v knize. V dnešní době, když pozorně sledujete, co se děje kolem Vás, a nenecháváte si klapky na očích vidíte k čemu se schyluje a tato knížka Vám dává možnost uvědomit si, kam až to může zajít.

Válku rozpoutáte snadno, horší je už jí zastavit. S technologiema, jaké jsou dnes k dispozici, by i válka trvající pět minut přinesla nespočetné ztráty na životech, ne-li úplné vyhlazení lidsta. A pokud by to došlo tak daleko a omylem  by se našlo pár lidí, které by to přežili, pravděpodobnost, že přežijí delší dobu v následcích, které by válka takového rozsahu způsobila je prakticky více než nulová.

Tohle dílo přišlo podle mě v pravý čas, kdy se do podobného maléru řítí náš svět. Nicméně málokdo tomu věnuje pozornost. A když už ano, tak povětšinou zavírá oči.
Ať už z důvodu toho, že 1.říká si, že s tím stejně nic neudělá
                                      2.myslí si, že tak daleko to prostě zajít nemůže.

Knížka Vás prostě nutí nad tím uvažovat a nacházet v ní střípky reality dnešní doby.

Asi je jen tedy dobře, že nechala Tris zemřít. Měla možnost tím ukázat, co je správné a co ne. Zároveň i ukončila děj svým způsobem šťastně. Válce se zabránilo a lidsto dostalo svou další šanci.
Sice to není klasický konec a svým způsobem to zamrzí, ale v tomto případě to tak být prostě asi muselo.

Žádné komentáře:

Okomentovat