Translate

úterý 7. října 2014

Povstalecká trilogie - 2.Rezistence

Rezistence / Insurgent

Nakladatelství : Albatros Media - CooBoo

Autorka : Veronica Roth

Anotace :

Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout
už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale
vyrovnat se vším, co to znamená?

Recenze : 

Druhý díl trilogie se mi líbil popravdě víc, jak ten první. Beatrice musela díky okolnostem velice rychle dospět. Musela se potýkat se svým svědomím a strachem a hlavně se vyrovnat se smrtí svých rodičů, které musela přihlížet. Když celou knížku přečtete, zjistíte že se tohle všechno může nakrásně stát i v reálném světě, ostatně se to i v některých částech světa dělo, děje a jelikož lidská povaha národů zůstává stále stejná, je velice pravděpodobné, že se to tak i dít v budoucnu bude dál.

Vždy narazíte na lásku,nenávist,strach i lhostejnost. Některá bolí víc či míň. Záleží na situaci a hlavně na člověku, který je toho příčinou. Beatrice se snaží se vším vyrovnat a dochází k tomu, že už jí život nebaví a chce být zase s rodiči. Popravdě tohle mi přijde až moc přehnané, ale díky bohu tuto situaci jsem nezažila, každopádně knížka i tak má své kouzlo  a je napsaná tak, že Vás do děje vtáhne a nepustí, byť je to chvílema boj o příčetnost a v puse drtíte tuny cukru.

Dokážete si představit, že na místo Beatrice jste tam Vy. I v tomto díle mi chvílema přijde, že je čerpáno v Hunger Games. Ale dá se to přežít. Stejně jako v prvním díle je i toto zaměřeno na lidskou povahu a logiku. A i samozřejmě na svědomí, které Beatrice tíží a zároveň jí nutí přemýšlet co dál.

Charakteristika postav je velice reálná ( včetně zamilované holky, která si myslí, že je to ten pravý, jediný na světě a proto až moc trojčí), což oceňuji. Nicméně v této knize, která je na tom postavena to asi ani jinak být nemůže.

Asi nejhorší na tom je, že při čtení postupně zjišťujete, že některé postavy můžete z fleku přejmenovat na někoho ze svého okolí. Najdete tam snad každou lidskou vlastnost, ať už kladnou či zápornou.

Snaha lidi zařazovat a vnucovat jim své názory na to, jací mají být, co dělat a cítit či naopak necítit je v knize vyhrocena až do extrému, který jak doufám v reálném životě do praxe uveden nebude. Je to vlastně takový pomyslný vykřičník společnosti. Aby si každý uvědomil, v jaké situaci se svět nachází a kam až to může dojít.

A hlavně jak by to skončilo! Nikdo nechce zažít válku, kde bratr bojuje proti bratrovi! Do války se jde lehce, hůř se z ní ovšem dostává a ztráty na životech jsou obrovské, na což se v knize taktéž poukazuje.
Donutí Vás se zamyslet. V realitě také většinou vše začíná dobrým úmyslem, ale díky lidské povaze se to zvrtne. Vždy přijde někdo ambiciozní, který záměry pro vlastní úspěch zabalí do krásných řečiček, zmanipuluje co se dá a pak se vesele baví v blahobytu blbosti lidské důvěry.

V Rezistenci má člověk možnost vidět, jak vše začíná, že i dobře míněná dezinformace, může v rukách člověka nabrat obrátky, které směřují ke zkáze lidstva.

Závěrem jen dodám, že i když většina hodnocení byla na základě věčných hádek dvou postav a přemíry cukru mezi zuby z pouhého čtení této knihy, rozhodla jsem se to pojmout tímto způsobem, už jen proto, že to můžeme vzít jako varování a snad i si uvědomit věci dříve, než bude pozdě. Kniha je dle mého názoru napsaná velice dobře. A pokud nebudete mít tendenci zavírat oči před skutečností, hodně Vás překvapí, jak je vše schopné přesunout do reality.


Žádné komentáře:

Okomentovat